Jeugddoelmannen bij KRC Genk dragen voortaan verplicht een helm, zowel op training als tijdens wedstrijden. Op die manier wil de club het risico op hersenschuddingen en – schade terugdringen. Voor de productie van de helmen gaat de gerenommeerde Limburgse keepersopleiding in zee met de Amerikaanse fabrikant Full 90.
Etienne Vaessen, de doelman van RKC Waalwijk, kwam afgelopen seizoen in botsing met Ajax-spits Brian Brobbey. De Nederlandse doelman bleef na het contact buiten bewustzijn op de grond liggen. Maanden later verklaarde doelman nog steeds last te hebben van hoofdpijn. Botsingen als deze zijn helaas geen uitzondering in het hedendaagse voetbal. Ook Maarten Vandevoordt tradt vorig seizoen in de reguliere competitiewedstrijd tegen Anderlecht aan met een helm na een eerdere botsing. Andere bekende oud-voorbeelden zijn Petr Cech (Chelsea) en Sammy Bossut (Zulte Waregem). Beide doelmannen stonden na hoofdblessures enkel nog met een helm tussen de palen.
Primeur in Belgisch voetbal
Vandevoordt, Cech en Bossut zijn verre van geïsoleerde gevallen. Cijfers tonen aan dat er op de Nederlandse voetbalvelden jaarlijks 15.000 voetballers een hoofd-en hersenletsel oplopen. Vanuit het principe ‘beter voorkomen dan genezen’ verplicht de Genkse keepersacademy zijn jeugddoelmannen daarom voortaan om met een helm te trainen en wedstrijden af te werken, een primeur in het Belgisch voetbal.
“Wij streven in onze keepersopleiding naar een aanvallende speelstijl. Daarbij leiden we onze doelmannen op om bijvoorbeeld tussen te komen op hoge ballen en in de voeten te duiken van tegenspelers in een 1-op-1-situatie. Daarbij komen ontegensprekelijk risico’s kijken. Die volledig wegnemen, is een illusie. Maar door het dragen van de helm, kunnen we het risico op een hersenschudding wel met 50% verminderen wanneer er toch een botsing plaatsvindt”, duidt Manager goalkeepers op de KRC Genk Talent Academy, Koen Witters de keuze.
Concreet worden doelmannen vanaf de U10 t.e.m. de U16 voortaan verplicht om met een helm te trainen. Ook op wedstrijden moeten ze met een helm tussen de palen staan. Op latere leeftijd, wanneer ze hun eerste contract tekenen en bij Jong Genk of de eerste ploeg terecht komen, laat KRC Genk de keuze vrij. “Door onze doelmannen op jonge leeftijd de helm eigen te maken, hopen we hen voor het leven te overtuigen van de enorme meerwaarde. We hopen dat ze op latere leeftijd vervolgens zelf heel bewust de keuze maken vóór de helm”, klinkt het nog bij Witters.