Historiek van onze jeugdafdeling

winterslag 

Na de fusie tussen KFC Winterslag en Thor Waterschei in het jaar 1988, wist onze toenmalige Jeugdcoördinator Paul Heylen er voor te zorgen dat de samensmelting van beide ploegen voor de jeugd zeer vlot verliep. Samen met het bestuur, afgevaardigden, trainers en medewerkers kwam er al snel één gedachte: wij moeten vooruit en zullen er ook iets van trachten te maken. In het begin werd er nog gespeeld op twee verschillende locaties (Waterschei en Winterslag). Tijdens de bouw van het nieuwe Fenixstadion werd er dan verhuisd naar de speelvelden in Winterslag. Een verbetering want nu speelden alle jeugdploegen onder één dak. Men kan zeggen dat de jeugdafdeling van KRC Genk op dat ogenblik een uitzondering was in België. Men beschikte over een eerste klasse accommodatie.

Tijdens de periode van 1989 tot 2002 werden er honderden competie- en vriendschappelijke wedstrijden gespeeld op deze accommodatie. Na enkele jaren werd er dan geopperd om deze locatie te renoveren tot een volwaardig jeugdcomplex. Maar het bleven dromen totdat Paul Heylen, ondertussen Algemeen Directeur van KRC Genk, de wagen aan het rollen bracht voor de bouw van een volledig nieuw jeugdcomplex tegenover het huidige Fenixstadion. Dankzij het jeugdvoetbal werd de accommodatie in Winterslag min of meer onderhouden, maar al snel zag men in dat een verhuis dringend noodzakelijk was. Het einde van het voetbal op de velden van het voormalige KFC Winterslag was in zicht.
Ondertussen werd er in Waterschei gebouwd aan het nieuw complex.

 Aanleg nieuw jeugdcomplex

In de periode van 1988 tot heden passeerden verschillende voorzitters de revue. Denk maar aan J. Deraeve, M. Gieraerts, J. Coenegrachts, H. Lemmens, J. Van Lierde en huidig voorzitter H. Nijs. Enkele jeugdcoördinators zoals P. Heylen, V. Briganti, E. Abrams en huidig TVJO R. Breugelmans zorgden voor de sportieve bijdrage.

2002 werd dan het jaar van de verhuis. Met de opening van het nieuwe complex, in de schaduw van het toenmalige Fenixstadion (nu de gekende Cristal Arena), werd een droom van alle jeugdmedewerkers werkelijkheid.

Onder grote belangstelling werd op 22 april 2002 het nieuwe complex in gebruik genomen. Een nieuwe thuis voor de jeugd van KRC Genk.

Aanleg kunstveld

Slechte weersomstandigeheden en andere factoren deden onze jeugdteams wekelijks uitwijken naar het kunstveld van de Stad Genk. Een noodzakelijke oplossing werd gevonden om in samenspraak met de Stad Genk een nieuw kunstveld aan te leggen op het jeugdcomplex van KRC Genk. De werken werden gestart in de maand augustus 2011 en het volledige veld ward afgewerkt in de maand oktober 2012. Het kunstveld werd officiëel ingebruik genomen op 03 november 2011.

 

Opening vernieuwde complex op 16.11.2013

Op 16 november 2013 werd het vernieuwde jeugdcomplex in gebruik genomen. Voortaan zal het jeugdcomplex door het leven gaan als de 'Jos Vaessen Talent Academy'. 

Het gebouw werd uitgebreid met een fitnesszaal, een revalidatiebad, medische ruimte, extra vergaderzalen, studieruimte, ontspanningslokaal en een secretariaat. Bovendien is er ook een concierge-woning in het gebouw aanwezig.

Vijf maal kampioen

Het seizoen 2018-2019 werd een uniek seizoen in de geschiedenis van onze club. KRC Genk slaagde erin om zowel met de U15, U16, U18, U21 en de A-kern kampioen van België te worden. Als kerst op de taart wonnen ook de beloften de beker van België. Een unieke prestatie in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. Door de titel mocht KRC ook voor het eerst deelnemen aan de Uefa Youth League. Daarin won KRC o.a. in eigen huis van Napoli en ging het winnen op Liverpool. Legendarisch!

 

Youth League!

Het jaar 2020 zal de geschiedenis ingaan als memorabel. Covid-19 zorgde voor een teleurstellend einde van het seizoen voor alle voetballiefhebbers. Toch was er niet alleen slecht nieuws. KRC Genk mocht in het seizoen 2019-2020 voor het eerst deelnemen aan de Uefa Youth League. Een schitterende ervaring voor onze club. Met twee overwinningen (thuis tegen Napoli en in Liverpool), twee gelijke spelen en twee nederlagen lag de campagne perfect in balans. Vooral de zege in Liverpool (0-1 na een doelpunt in de slotminuut) was voor de spelers en begeleiding een ongelofelijke ervaring. Door de titel van de U18 in het seizoen 2019-2020 heeft KRC Genk zekerheid voor een tweede deelname op rij in de Youth League! 

Aanleg kunstveld in 2021

Ook in 2021 blijft KRC Genk verder investeren in de academie. Veld 4 werd volledig omgedoopt tot een extra kunstgrasveld. Door die optimalisatie, kunnen al onze jeugdspelers in alle omstandigheden trainen.